Suomen Luonnonvarain Tutkimussäätiö sr:n (SLTS) tarkoitus on edistää ja tukea tutkimus- ja koetoimintaa Suomen metsä- ja muiden luonnonvarojen tuoton ja teknillistaloudellisen hyväksikäytön kehittämiseksi.
Kulunut toimikausi oli säätiön 70. toimintavuosi. Säätiön Y-tunnus on 0116958-8.
Säätiö selvisi koronaepidemian vaikutuksista hyvin. Parantuneen taloudellisen tilanteen takia säätiön hallitus päätti nostaa apurahojen kokonaissumman vajaaseen 600 000 euroon. Hallitus päätti myös kasvattaa samaan aikaan rahoitettavien tutkimushankkeiden määrää yhdellä. Tästä eteenpäin säätiö rahoittaa samanaikaisesti yhtätoista tutkimushanketta. Sijoitussalkun markkina-arvo kasvoi vuoden aikana suotuisasti. Varsinkin yksittäisiä osakeomistuksia ja sijoituksia vaihtoehtoisiin sijoituksiin lisättiin. Säätiön ensimmäinen 10 000 euron arvoinen väitöskirjapalkinto jaettiin syyskuussa. Sen sai Mamata Bhattarai Helsingin yliopistosta.
Kauden aikana olivat sääntöjen määrittämien yhteisöjen nimittäminä hallituksen jäseninä:
Nimittävä yhteisö
(Toimikausi)
Helsingin yliopisto
(2018–2022)
Varsinainen jäsen
(Varajäsen)
Professori Heljä-Sisko Helmisaari
(Professori Markus Holopainen)
Aalto -yliopisto
(2019–2023)
Professori Mari Lundström
(Professori Olli Varis)
Luonnonvarakeskus
(2018–2022)
Johtaja Leena Paavilainen
(Johtaja Eeva-Liisa Ryhänen)
Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy
(2020–2024)
Senior Advisor Anne-Christine Ritschkoff
(Tutkimusprofessori Ali Harlin)
Suomen Metsätieteellinen Seura ry
(2021–2025)
Professori Petteri Packalen
(Professori Anne Tolvanen)
Vuorimiesyhdistys ry
(2018–2022)
Professori Pekka Nurmi
(Tutkimusprofessori Raimo Lahtinen)
Tapio Oy
(2019–2023)
Liiketoiminnanjohtaja Olli Äijälä
(Palvelualueen päällikkö Kalle Vanhatalo)
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
(2019–2023)
Tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen
(Koulutusjohtaja Susanna Aro)
Metsäteollisuus ry
(2017–2021)
Toimitusjohtaja Heikki Pajuoja
(Tutkimusjohtaja Jukka Malinen)
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
(2019–2025)
DI Tuomo Tuomela
(Ohjelmapäällikkö Pirjo Kaivos)
Bioenergia ry
(2017–2021)
Toimitusjohtaja Harri Laurikka
(Toimialapäällikkö Tage Fredriksson)
Hallituksen puheenjohtajana toimi professori Pekka Nurmi ja varapuheenjohtajana senior advisor Anne-Christine Ritschkoff.
Hallituksen työvaliokuntaan kuuluivat Anne-Christine Ritschkoff, Pekka Nurmi, Heljä-Sisko Helmisaari ja Heikki Pajuoja. Työryhmä teki esityksen vuoden 2021 apurahahakemuksista ja väitöskirjapalkinnon saajasta.
Hallitus kokoontui toimikauden aikana kolme kertaa. Kevät- ja syyskokoukset käsittelivät säätiön sääntömääräisiä asioita.
Apurahojen myöntöperusteisiin ei tehty muutoksia. Edelleen suositaan biotalouden ja mineraalitalouden vastuullisia, kaupallisesti hyödynnettäviä ja resurssitehokkaita, luonnonvarataloutta edistäviä innovaatioita (tuotanto, hyödyntäminen, kulutus).
Hallitus päätti myöntää vuoden 2020 väitöskirjapalkinnon Mamata Bhattaraille. Mamata Bhattarain väitöskirja “Associative behavior of spruce galactoglucomannans in aqueous solutions and emulsions” hyväksyttiin Helsingin yliopistossa 8.12.2020. Palkinto päätettiin jakaa säätiön vuosipäivällisten yhteydessä 1.9.2021.
Apurahakokokouksessa 02.11.2021 keskusteltiin SLTS:n lähipiiriohjeista ja päätettiin niissä noudattaa vakiintunutta käytäntöä. Säätiön apurahojen saajia valittaessa esteellisyyskriteerit ovat:
Syyskokouksessa 08.12.2021 päätettiin vuodeksi 2022 valita Pekka Nurmi uudelleen säätiön puheenjohtajaksi, samoin Anne-Christine Ritschkoff varapuheenjohtajaksi.
Valiokuntaan kuuluivat hallituksen piiristä professori Pekka Nurmi puheenjohtajana ja senior advisor Anne-Christine Ritschkoff varapuheenjohtajana. Asiantuntijajäseninä olivat varatoimitusjohtaja Jyrki Tammivuori ja rahoitusjohtaja Heikki Ala-Seppälä. Toimensa puolesta valiokuntaan kuului säätiön toimitusjohtaja Roy Siljamäki. Valiokunta kokoontui vuoden aikana seitsemän kertaa.
Säätiön osa-aikaisena toimitusjohtajana toimi Roy Siljamäki.
Taloushallinnossa säätiö käytti Rantalainen Oy -tilitoimiston palveluita.
Tilintarkastajana on toiminut tilintarkastusyhteisö PricewaterhouseCoopers Oy ja päävastuullisena tilintakastajana KHT Johanna Ala-Härkönen.
Säätiön lähipiiriin kuuluvat hallituksen ja sen varajäsenten lisäksi toimitusjohtaja, tilintarkastajat, näiden perheenjäsenet ja lähisukulaiset sekä säätiön perustajayhteisöt. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö jakaa apurahoja nimettyjen tutkijoiden palkkaukseen, jolloin apurahat eivät säätiön näkemyksen mukaan tule kyseisten tutkijoiden oppilaitoksille.
Hallituksen jäsen ei ole ottanut osaa päätöksen tekoon, mikäli apuraha on myönnetty hänen nimeäjätahonsa laitokselle tai hänen työnantajantajalleen.
Säätiön toimihenkilölle ja hallituksen ja finanssivaliokunnan jäsenille maksettiin vuonna 2021 palkkioita yhteensä 74 108,58 euroa (vuonna 2020 79 963,97 euroa). Henkilökunnan lukumäärä oli vuonna 2021 yksi (v. 2020 yksi). Tilintarkastajalle maksettiin vuonna 2021 palkkioita 5 332 euroa (vuonna 2020 6 572 euroa).
Säätiö ei ole antanut kenellekään lähipiiriin kuuluvalle avustusta eikä mitään muutakaan kokonaan tai osittain vastikkeetonta etua. Säätiö ei ole antanut rahalainaa kenellekään, eikä säätiöllä ole vastuita eikä vastuusitoumuksia kenenkään puolesta. Matkakustannukset korvataan verohallinnon verovapaita matkakustannuksia koskevan säädöksen mukaisesti.
Vuoden aikana Helsingin Autotalon 5. kerroksesta vuokrattiin 9 m2 ja 12 m2 huoneet Isännöintitoimisto Siljamäki Oy:lle (2805622-5). Yhtiön omistaa säätiön toimitusjohtajan veli. Sovittu vuokra oli markkinaehtoinen ja neliöhinnaltaan sama kuin muille samassa tilassa oleville vuokralaisille.
SLTS:llä on Autotalossa käytössä 9 m2:n työhuone. Työhuoneesta hoidetaan myös Silmäsäätiön (1088213-1) hallintoa. Silmäsäätiö on SLTS alivuokralainen. Silmäsäätiö maksaa puolen huoneen vuokrasta; neliöhinta on Silmäsäätiölle samaa kuin muille kerroksessa oleville vuokralaisille. Silmäsäätiön asiamiehenä toimii Roy Siljamäki.
Tietoja säätiön toiminnasta ja apurahojen hakumenettelystä säätiö kertoo omilla verkkosivuillaan osoitteessa http://www.slts.fi. Säätiön toiminnasta on lisäksi tietoa Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan apurahatahoja esittelevällä nettisivulla osoitteessa http://www.saatiopalvelu.fi
Säätiö on toteuttanut tarkoitustaan myöntämällä apurahoja tutkijan palkkaukseen. Myönnetty apuraha on sisältänyt sovitun palkan sivukuluineen ja laitoksen yleiskustannuslisän. Palkanmaksajana on toiminut laitos, jonka suojissa tutkija suorittaa työnsä.
Määräaikaan mennessä SLTS vastaanotti 24 uutta apurahahakemusta. Säätiön hallitus päätti yksimielisesti vuodelle 2022 myöntää rahoitusta, yhteismäärältään 214 852 euroa, seuraaville neljälle apurahan saajalle. Kaikki apurahat olivat säätiön apurahapolitiikan mukaisia, kunkin tutkijan palkkaan perustuvia rahoituksia, ja jokainen apuraha myönnettiin samoin perustein.
Virtasalo Joonas; FeCoVERY – rautamangaanisaostumat uusiutuvana ja ekologisesti kestävänä hi-tech metallien raaka-aineena, GTK, 3 v. hanke, 55 000 euroa
Immanen Juha; SpeedBreed – Accelerated breeding for improved hardwood growth and quality, LUKE, 3 v. hanke, 49 852 euroa
Lahtinen Manu; Ksantaattien talteenotto kaivosten jätevesistä, JYU, 2 v. hanke, 55 000 euroa
Nuorivaara Ted; CellFroth Pro: Towards industrial flotation utilization of a novel cellulose based frother formulation, GTK, 2 v. hanke, 55 000 euroa
Hallitus päätti myös jatkaa edellisinä vuosina myönnettyjen seitsemän tutkimushankkeen rahoitusta, yhteismäärältään 381 723 euroa:
Ho Minh Thao FinPowder: Design of spray dried powders, from Finnish wild berries to protect bioactive compounds for healthy and sustainable diet using wood- based celluloses and hemicelluloses, 49 850 euroa
Österberg Monika Smart assembly of wood polymers for high performance biocomposites, 53 618 euroa
Haapala Antti Biohajoavat selluloosatekstiili-komposiittimateriaalit, 52 448 euroa
Phiri Josphat New Generation of Low Environmental Impact Energy Storage Systems from Forest Products, 52 400 euroa
Leino Reko Metsäteollisuuden jätevirroista uusiin polyuretaaneihin – Arvokemikaaleja ligniinin pilkkoutumistuotteista, 50 295 euroa
Lindberg Daniel Vaahdotuspiirien yksityiskohtainen liuoskemia pohjoisissa olosuhteissa, 57 397 euroa
Roth Eva-Maria Comparing the impact of continuous cover forest management and rotation forest management on long-term soil carbon storage, 65 715 euroa
Kaikkien vuodelle 2022 rahoitettavien tutkimushankkeiden yhteissumma oli 596 575 euroa.
Säätiön sijoitussunnitelma päivitettiin hallituksen kevätkokouksessa 22.5.2021.
Helsingin Autotalo Oy:ssä oli vuoden aikana kaksi 9 m2:n huonetta vuokraamatta. Kevään aikana Helsingin Autotalon 5. kerroksen omistuksesta tehtiin arvon määritys. Selvityksen laati Comreal Oy. SLTS:n omistuksen arvoksi todettiin 1 800 000 euroa..
Maaningan ja Pielaveden metsätiloilla ei tehty puukauppoja. Metsätilojen kulut olivat 46.434 euroa.
Sijoitusvarallisuuden riskijakaumat olivat koko vuoden säätiön sijoitussunnitelman mukaisten riskirajoijen puitteissa.
SLTS:n taseen loppusumma vuoden 2021 päättyessä oli 19 820 384,87 euroa ja säätiön sijoitusvarallisuuden markkina-arvo noin 28,1 miljoonaa euroa. Koko sijoitussalkun markkina-arvo nousi 12,8 %. Kaikki omaisuusluokat tuottivat vuoden aikana hyvin.
Vuoden lopussa säätiön sijoitusvarallisuudesta oli osakemarkkinoille sijoitettuna 44 %, korkomarkkinoille 6 %, kiinteistörahastoihin 12 %, metsäkiinteistöihin 10 %, Autotalon kiinteistöön 6 % ja vaihtoehtoisiin sijoituksiin 11 %. Käteisenä oli 11 %.
Kiinnityksiä ei ollut.
Säätiön metsätiloilla on metsävakuutukset, jotka kattavat palo- ja myrskyvahingot. Säätiön sijoitusomaisuus on riskin pienentämiseksi jaettu useisiin korko- ja osakerahastoihin.
Sijoitustoiminnassa säätiö noudattaa hallituksen vahvistamaa sijoitussunnitelmaa, joka kuvaa sijoitustoimintaan liittyviä riskejä ja keinoja varautua niihin.
Tilikauden tulos oli 1 691 934,57 euroa ylijäämäinen (v. 2020; 483 520,60 euroa alijämäinen).
Ukrainan sota varjostaa alkavaa vuotta. Varsinkin sijoitustoiminnassa pidemmälle ulottuvia analyysejä on tässä tilanteessa vaikea tehdä. Säätiöllä on hyvät käteisvarat, eikä sota tule säätiön varsinaiseen toimintaan vaikuttamaan. Säätiö tulee myös vuonna 2022 samanaikaisesti rahottamaan yhtätoista tutkimushanketta
Toukokuulle 2022 on suunnitteilla säätiön 70 -vuotisjuhlasymposiumi nimeltä “Luonnonvarat huomisen ratkaisuissa“. Seminaarin yhteydessä jaetaan säätiön vuotuinen 10 000 euron arvoinen väitöskirjapalkinto.
Vuoden 2022 talousarvio on laskettu olettamalla menojen määräksi 820 000 euroa. Apurahoihin on budjetoitu noin 2,2 % sijoitussssalkun markkina-arvosta vuoden 2021 lopulla.