Nimittävä yhteisö: Helsingin yliopisto, kausi 2018 – 2022
Varsinainen jäsen: Professori Heljä-Sisko Helmisaari (varajäsen Professori Markus Holopainen)
Nimittävä yhteisö: Aalto yliopisto, kausi 2018 – 2022
Varsinainen jäsen: Professori Mari Lundström (varajäsen Professori Olli Varis)
Nimittävä yhteisö: Luonnonvarakeskus, kausi 2018 – 2022
Varsinainen jäsen: Johtaja Leena Paavilainen (varajäsen Johtaja Eeva-Liisa Ryhänen)
Nimittävä yhteisö: Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy, kausi 2020 – 2024
Varsinainen jäsen: Senior Advisor Anne-Christine Ritschkoff (varajäsen tutkimusprofessori Ali Harlin)
Nimittävä yhteisö: Suomen Metsätieteellinen Seura ry, kausi 2016 – 2020
Varsinainen jäsen: Professori Anne Toppinen (varajäsen Apulaisprofessori Petteri Packalen)
Nimittävä yhteisö: Vuorimiesyhdistys ry, kausi 2018 – 2022
Varsinainen jäsen: Professori Pekka Nurmi (varajäsen Tutkimusprofessori Raimo Lahtinen)
Nimittävä yhteisö: Tapio Oy, kausi 2019 – 2023
Varsinainen jäsen: Liiketoiminnanjohtaja Olli Äijälä (varajäsen Palvelualueen päällikkö Kalle Vanhatalo)
Nimittävä yhteisö: Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliittto MTK ry, kausi 2019 – 2023
Varsinainen jäsen: Tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen (varajäsen Metsäasiantuntija Lea Jylhä)
Nimittävä yhteisö: Metsäteollisuus ry, kausi 2017 – 2021
Varsinainen jäsen: Toimitusjohtaja Heikki Pajuoja (varajäsen Tutkimusjohtaja Jukka Malinen)
Nimittävä yhteisö: Elinkeinoelämän keskusliitto EK, kausi 2016 – 2020
Varsinainen jäsen: DI Tuomo Tuomela (varajäsen Ohjelmapäällikkö Pirjo Kaivos)
Nimittävä yhteisö: Bioenergia ry, kausi 2017 – 2021
Varsinainen jäsen: Toimitusjohtaja Harri Laurikka (varajäsen Toimialapäällikkö Tage Fredriksson)
Hallituksen puheenjohtajana toimi professori Pekka Nurmi ja varapuheenjohtajana senior advisor Anne-Christine Ritschkoff.
Hallituksen työvaliokuntaan kuuluivat Anne-Christine Ritschkoff, Pekka Nurmi, Anne Toppinen ja Heikki Pajuoja. Työryhmä teki esityksen vuoden 2020 apurahahakemuksista.
Hallitus kokoontui toimikauden aikana kolme kertaa, joista kevät- ja syyskokoukset käsittelivät säätiön sääntömääräisiä asioita.
Kevätkokouksessa 31.03.2020 säätiön sijoitussunnitelma päivitettiin.
Säätiön apurahatoiminnan painopisteet hyväksyttiin kaksi vuotta sitten, eikä niihin tänä vuonna tehty muutoksia. Edelleen suositaan vastuullisia, kaupallisesti hyödynnettäviä ja resurssitehokkaita, luonnonvarataloutta edistäviä innovaatioita (tuotanto, hyödyntäminen, kulutus).
- Biotalous
- Mineraalitalous
- Uudet energian tuotanto- ja varastointitavat
Innovaatiot voivat olla prosesseja, teknologioita, tuotteita, palveluita tai sosiaalisia innovaatioita. Innovaatioilla pitää kuitenkin olla taloudellista hyödyntämispotentiaalia. Tavoitteena on luoda edellytyksiä elinkeinoelämän uudistumiselle ja kilpailukyvyn lisäämiselle sekä vastata globaaleihin kestävän kehityksen haasteisiin, joita ovat esimerkiksi ilmastonmuutokseen sopeutuminen tai pula puhtaasta vedestä. Säätiön rahoittamilla tutkimuksilla haetaan ratkaisuja kestävyyshaasteisiin nimenomaan kotimaisten luonnonvarojen käytön lisäämisen kautta. Kotimaisilla luonnonvaroilla tarkoitetaan metsiä, mineraaleja, vettä ja niiden eliöstöä.
Kevätkokouksessa puheenjohtaja esitti luonnoksen ”Vuoden väitöskirja ” -palkinnoksi, suuruudeltaan 10 000 euroa. Palkinto myönnettäisiin kansainvälisen mittapuun mukaan korkeatasoisesta, suomalaisessa yliopistossa tehdystä väitöskirjasta, joka loisi edellytyksiä kehittää Suomen luonnonvarojen kestävän kehityksen periaatteiden mukaista hyödyntämistä. Säätiö pyytäisi loppuvuodesta 2020 esityksiä suomalaisilta yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta kalenterivuoden aikana hyväksytyistä ja palkinnon kriteerit täyttävistä väitöskirjoista. Esitysten pohjalta säätiön hallitus päättäisi palkinnon saajan. Hallitus päätti yksimielisesti perustaa väitöskirjapalkinnon.
Kevätkokouksessa toimitusjohtaja esitteli lyhyesti SLTS uuden viestintästrategian. Viestintätyöryhmän jäseniä ovat olleet Pekka Nurmi, Anne Ritschkoff, Heikki Pajuoja ja Roy Siljamäki. Työryhmän konsulttina on toiminut Pohjoisranta BWC:n viestintäkonsultti Jarno Forssell. Uusi viestintästrategia synnytti keskustelua. Päätettiin, että hallitus paalaa siihen syyskuun strategiapäivillä.
Hallituksen apurahakokouksessa 4.11.2021valittiin 32 apurahahakemuksesta 11 hakemusta hallituksen työvaliokuntaan jatkokäsittelyyn. Hallitus päätti yksimielisesti jatkaa kuuden meneillään olevan hankkeen rahoitusta.
Hallituksen syyskokous 7.12.2020 päätti myöntää vuodeksi 2021 apurahan neljälle uudelle tutkimushankkeelle. Syyskokouksessa valittiin myös yksimielisesti vuoden 2021 puheenjohtajaksi professori Pekka Nurmi ja varapuheenjohtajaksi senior Advisor Anne-Christine Ritschkoff.
1.2 Finanssivaliokunta
Valiokuntaan kuuluivat hallituksen piiristä professori Pekka Nurmi puheenjohtajana ja senior advisor Anne-Christine Ritschkoff varapuheenjohtajana. Asiantuntijajäseninä olivat varatoimitusjohtaja Jyrki Tammivuori ja rahoitusjohtaja Heikki Ala-Seppälä. Toimensa puolesta valiokuntaan kuului säätiön toimitusjohtaja Roy Siljamäki. Valiokunta kokoontui vuoden aikana yhdeksän kertaa.
1.3 Toimihenkilöt
Säätiön osa-aikaisena toimitusjohtajana toimi Roy Siljamäki.
Taloushallinnossa säätiö käytti Rantalainen Oy -tilitoimiston palveluita.
1.4 Tilintarkastajat
Tilintarkastajana on toiminut tilintarkastusyhteisö PricewaterhouseCoopers Oy ja päävastuullisena tilintakastajana KHT Johanna Ala-Härkönen.
1.5 Säätiön lähipiiri
Säätiön lähipiiriin kuuluvat hallituksen ja hallituksen varajäsenten lisäksi toimitusjohtaja, tilintarkastajat, näiden perheenjäsenet ja lähisukulaiset sekä säätiön perustajayhteisöt. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö jakaa apurahoja nimettyjen tutkijoiden palkkaukseen, jolloin apurahat eivät säätiön näkemyksen mukaan tule kyseisten tutkijoiden oppilaitoksille.
Hallituksen jäsen ei ole ottanut osaa päätöksen tekoon, mikäli apuraha on myönnetty hänen nimeäjätahonsa laitokselle tai hänen työnantajantajalleen.
Säätiön toimihenkilölle ja hallituksen ja finanssivaliokunnan jäsenille maksettiin vuonna 2020 palkkioita yhteensä 79.963,97 euroa (vuonna 2019 66 059,40 euroa). Henkilökunnan lukumäärä oli vuonna 2020 yksi (v. 2019 yksi). Tilintarkastajalle maksettiin vuonna 2020 palkkioita 6.572 euroa (vuonna 2019 4.786,40 euroa).
Säätiö ei ole antanut kenellekään lähipiiriin kuuluvalle avustusta eikä mitään muutakaan kokonaan tai osittain vastikkeetonta etua. Säätiö ei ole antanut rahalainaa kenellekään, eikä säätiöllä ole vastuita eikä vastuusitoumuksia kenenkään puolesta. Matkakustannukset korvataan verohallinnon verovapaita matkakustannuksia koskevan säädöksen mukaisesti.
Vuoden aikana Helsingin Autotalon 5. kerroksesta vuokrattiin 9 m2 ja 12 m2 huoneet Isännöintitoimisto Siljamäki Oy:lle (2805622-5). Yhtiön omistaa säätiön toimitusjohtajan veli. Sovittu vuokra oli markkinaehtoinen ja neliöhinnaltaan sama kuin muille samassa tilassa oleville vuokralaisille.
SLTS:llä on Autotalossa käytössä 9 m2:n työhuone. Työhuoneesta hoidetaan myös Silmäsäätiön (1088213-1) hallintoa. Silmäsäätiö on SLTS alivuokralainen. Silmäsäätiö maksaa puolen huoneen vuokrasta; neliöhinta on Silmäsäätiölle samaa kuin muille kerroksessa oleville vuokralaisille. Silmäsäätiön asiamiehenä toimii Roy Siljamäki.
1.6. Toiminnan avoimuus
Tietoja säätiön toiminnasta ja apurahojen hakumenettelystä säätiö kertoo omilla verkkosivuillaan osoitteessa http://www.slts.fi. Säätiön toiminnasta on lisäksi tietoa Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan apurahatahoja esittelevällä nettisivulla osoitteessa http://www.saatiopalvelu.fi