Toimintakertomus 2020

Toimintakertomus vuodelta 2020

Suomen Luonnonvarain Tutkimussäätiö sr:n (SLTS) tarkoitus on edistää ja tukea tutkimus- ja koetoimintaa Suomen metsä- ja muiden luonnonvarojen tuoton ja teknillistaloudellisen hyväksikäytön kehittämiseksi.

Kulunut toimikausi oli säätiön 69. toimintavuosi. Säätiön Y-tunnus on 0116958-8.

Säätiön kannalta vuoden suuri teema oli kiistämättä koronapandemia., joka muutti talousympäristönkin ennennäkemättömällä tavalla. Talouksien äkkipysäydyksiin oli maailmanlaajuisesti pakko vastata järeillä keinoilla. Keskuspankit olivat liikkeissään vilkkaita ja palasivat hyvin nopeasti vanhoihin, finanssikriisistä tuttuihin toimintatapoihin. Rahapolitiikkaa kevennettiin massiivisesti sekä laskemalla korkoja siellä, missä se oli vielä mahdollista, että kasvattamalla arvopapereiden osto-ohjelmia valtionlainoissa ja yrityslainoissa. Myös valtioita tarvittiin mukaan elvytystoimiin.

SLTS finanssivaliokunnassa varauduttiin toimintaympäristön muutokseen laatimalla vuosille 2020 ja 2021 säätiön rahavirroista skenarioanalyysi. Analyysi osoitti SLTS suoriutuvan kahden seuraavan vuoden aikana kaikista sovituista valvoitteistaan.

1. Säätiön hallinto

1.1. Hallitus

Kauden aikana olivat sääntöjen määrittämien yhteisöjen nimittäminä hallituksen jäseninä seuraavat henkilöt:

Nimittävä yhteisö: Helsingin yliopisto, kausi 2018 – 2022
Varsinainen jäsen: Professori Heljä-Sisko Helmisaari (varajäsen Professori Markus Holopainen)

Nimittävä yhteisö: Aalto yliopisto, kausi 2018 – 2022
Varsinainen jäsen: Professori Mari Lundström (varajäsen Professori Olli Varis)

Nimittävä yhteisö: Luonnonvarakeskus, kausi 2018 – 2022
Varsinainen jäsen: Johtaja Leena Paavilainen (varajäsen Johtaja Eeva-Liisa Ryhänen)

Nimittävä yhteisö: Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy, kausi 2020 – 2024
Varsinainen jäsen: Senior Advisor Anne-Christine Ritschkoff (varajäsen tutkimusprofessori Ali Harlin)

Nimittävä yhteisö: Suomen Metsätieteellinen Seura ry, kausi 2016 – 2020
Varsinainen jäsen: Professori Anne Toppinen (varajäsen Apulaisprofessori Petteri Packalen)

Nimittävä yhteisö: Vuorimiesyhdistys ry, kausi 2018 – 2022
Varsinainen jäsen: Professori Pekka Nurmi (varajäsen Tutkimusprofessori Raimo Lahtinen)

Nimittävä yhteisö: Tapio Oy, kausi 2019 – 2023
Varsinainen jäsen: Liiketoiminnanjohtaja Olli Äijälä (varajäsen Palvelualueen päällikkö Kalle Vanhatalo)

Nimittävä yhteisö: Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliittto MTK ry, kausi 2019 – 2023
Varsinainen jäsen: Tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen (varajäsen Metsäasiantuntija Lea Jylhä)

Nimittävä yhteisö: Metsäteollisuus ry, kausi 2017 – 2021
Varsinainen jäsen: Toimitusjohtaja Heikki Pajuoja  (varajäsen Tutkimusjohtaja Jukka Malinen)

Nimittävä yhteisö: Elinkeinoelämän keskusliitto EK, kausi 2016 – 2020
Varsinainen jäsen: DI Tuomo Tuomela (varajäsen Ohjelmapäällikkö Pirjo Kaivos)

Nimittävä yhteisö: Bioenergia ry, kausi 2017 – 2021
Varsinainen jäsen: Toimitusjohtaja Harri Laurikka (varajäsen Toimialapäällikkö Tage Fredriksson)

Hallituksen puheenjohtajana toimi professori Pekka Nurmi ja varapuheenjohtajana senior advisor Anne-Christine Ritschkoff.

Hallituksen työvaliokuntaan kuuluivat Anne-Christine Ritschkoff, Pekka Nurmi, Anne Toppinen ja Heikki Pajuoja. Työryhmä teki esityksen vuoden 2020 apurahahakemuksista.

Hallitus kokoontui toimikauden aikana kolme kertaa, joista kevät- ja syyskokoukset käsittelivät säätiön sääntömääräisiä asioita.

Kevätkokouksessa 31.03.2020 säätiön sijoitussunnitelma päivitettiin.
Säätiön apurahatoiminnan painopisteet hyväksyttiin kaksi vuotta sitten, eikä niihin tänä vuonna tehty muutoksia. Edelleen suositaan vastuullisia, kaupallisesti hyödynnettäviä ja resurssitehokkaita, luonnonvarataloutta edistäviä innovaatioita (tuotanto, hyödyntäminen, kulutus).

  • Biotalous
  • Mineraalitalous
  • Uudet energian tuotanto- ja varastointitavat

Innovaatiot voivat olla prosesseja, teknologioita, tuotteita, palveluita tai sosiaalisia innovaatioita. Innovaatioilla pitää kuitenkin olla taloudellista hyödyntämispotentiaalia. Tavoitteena on luoda edellytyksiä elinkeinoelämän uudistumiselle ja kilpailukyvyn lisäämiselle sekä vastata globaaleihin kestävän kehityksen haasteisiin, joita ovat esimerkiksi ilmastonmuutokseen sopeutuminen tai pula puhtaasta vedestä. Säätiön rahoittamilla tutkimuksilla haetaan ratkaisuja kestävyyshaasteisiin nimenomaan kotimaisten luonnonvarojen käytön lisäämisen kautta. Kotimaisilla luonnonvaroilla tarkoitetaan metsiä, mineraaleja, vettä ja niiden eliöstöä.

Kevätkokouksessa puheenjohtaja esitti luonnoksen ”Vuoden väitöskirja ” -palkinnoksi, suuruudeltaan 10 000 euroa. Palkinto myönnettäisiin kansainvälisen mittapuun mukaan korkeatasoisesta, suomalaisessa yliopistossa tehdystä väitöskirjasta, joka loisi edellytyksiä kehittää Suomen luonnonvarojen kestävän kehityksen periaatteiden mukaista hyödyntämistä. Säätiö pyytäisi loppuvuodesta 2020 esityksiä suomalaisilta yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta kalenterivuoden aikana hyväksytyistä ja palkinnon kriteerit täyttävistä väitöskirjoista. Esitysten pohjalta säätiön hallitus päättäisi palkinnon saajan. Hallitus päätti yksimielisesti perustaa väitöskirjapalkinnon.

Kevätkokouksessa toimitusjohtaja esitteli lyhyesti SLTS uuden viestintästrategian. Viestintätyöryhmän jäseniä ovat olleet Pekka Nurmi, Anne Ritschkoff, Heikki Pajuoja ja Roy Siljamäki. Työryhmän konsulttina on toiminut Pohjoisranta BWC:n viestintäkonsultti Jarno Forssell. Uusi viestintästrategia synnytti keskustelua. Päätettiin, että hallitus paalaa siihen syyskuun strategiapäivillä.

Hallituksen apurahakokouksessa 4.11.2021valittiin 32 apurahahakemuksesta 11 hakemusta hallituksen työvaliokuntaan jatkokäsittelyyn. Hallitus päätti yksimielisesti jatkaa kuuden meneillään olevan hankkeen rahoitusta.

Hallituksen syyskokous 7.12.2020 päätti myöntää vuodeksi 2021 apurahan neljälle uudelle tutkimushankkeelle. Syyskokouksessa valittiin myös yksimielisesti vuoden 2021 puheenjohtajaksi professori Pekka Nurmi ja varapuheenjohtajaksi senior Advisor Anne-Christine Ritschkoff.

1.2 Finanssivaliokunta

Valiokuntaan kuuluivat hallituksen piiristä professori Pekka Nurmi puheenjohtajana ja senior advisor Anne-Christine Ritschkoff varapuheenjohtajana. Asiantuntijajäseninä olivat varatoimitusjohtaja Jyrki Tammivuori ja rahoitusjohtaja Heikki Ala-Seppälä. Toimensa puolesta valiokuntaan kuului säätiön toimitusjohtaja Roy Siljamäki. Valiokunta kokoontui vuoden aikana yhdeksän kertaa.

1.3 Toimihenkilöt

Säätiön osa-aikaisena toimitusjohtajana toimi Roy Siljamäki.
Taloushallinnossa säätiö käytti Rantalainen Oy -tilitoimiston palveluita.

1.4 Tilintarkastajat

Tilintarkastajana on toiminut tilintarkastusyhteisö PricewaterhouseCoopers Oy ja päävastuullisena tilintakastajana KHT Johanna Ala-Härkönen.

1.5 Säätiön lähipiiri

Säätiön lähipiiriin kuuluvat hallituksen ja hallituksen varajäsenten lisäksi toimitusjohtaja, tilintarkastajat, näiden perheenjäsenet ja lähisukulaiset sekä säätiön perustajayhteisöt. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö jakaa apurahoja nimettyjen tutkijoiden palkkaukseen, jolloin apurahat eivät säätiön näkemyksen mukaan tule kyseisten tutkijoiden oppilaitoksille.

Hallituksen jäsen ei ole ottanut osaa päätöksen tekoon, mikäli apuraha on myönnetty hänen nimeäjätahonsa laitokselle tai hänen työnantajantajalleen.

Säätiön toimihenkilölle ja hallituksen ja finanssivaliokunnan jäsenille maksettiin vuonna 2020 palkkioita yhteensä 79.963,97 euroa (vuonna 2019 66 059,40 euroa). Henkilökunnan lukumäärä oli vuonna 2020 yksi (v. 2019 yksi). Tilintarkastajalle maksettiin vuonna 2020 palkkioita 6.572 euroa (vuonna 2019 4.786,40 euroa).

Säätiö ei ole antanut kenellekään lähipiiriin kuuluvalle avustusta eikä mitään muutakaan kokonaan tai osittain vastikkeetonta etua. Säätiö ei ole antanut rahalainaa kenellekään, eikä säätiöllä ole vastuita eikä vastuusitoumuksia kenenkään puolesta. Matkakustannukset korvataan verohallinnon verovapaita matkakustannuksia koskevan säädöksen mukaisesti.

Vuoden aikana Helsingin Autotalon 5. kerroksesta vuokrattiin 9 m2 ja 12 m2 huoneet Isännöintitoimisto Siljamäki Oy:lle (2805622-5). Yhtiön omistaa säätiön toimitusjohtajan veli. Sovittu vuokra oli markkinaehtoinen ja neliöhinnaltaan sama kuin muille samassa tilassa oleville vuokralaisille.

SLTS:llä on Autotalossa käytössä 9 m2:n työhuone. Työhuoneesta hoidetaan myös Silmäsäätiön (1088213-1) hallintoa. Silmäsäätiö on SLTS alivuokralainen. Silmäsäätiö maksaa puolen huoneen vuokrasta; neliöhinta on Silmäsäätiölle samaa kuin muille kerroksessa oleville vuokralaisille. Silmäsäätiön asiamiehenä toimii Roy Siljamäki.

1.6. Toiminnan avoimuus

Tietoja säätiön toiminnasta ja apurahojen hakumenettelystä säätiö kertoo omilla verkkosivuillaan osoitteessa http://www.slts.fi. Säätiön toiminnasta on lisäksi tietoa Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan apurahatahoja esittelevällä nettisivulla osoitteessa http://www.saatiopalvelu.fi

2. VARSINAINEN TOIMINTA

2.1 Tutkimustoiminnan tukeminen

Säätiö on toteuttanut tarkoitustaan myöntämällä apurahoja tutkijan palkkaukseen. Myönnetty apuraha on sisältänyt sovitun palkan sivukuluineen ja laitoksen yleiskustannuslisän.
Palkanmaksajana on toiminut laitos, jonka suojissa tutkija suorittaa työnsä.

2.1.2 Myönnetyt apurahat

Säätiön hallitus päätti yksimielisesti vuodelle 2021 myöntää rahoitusta, yhteismäärältään 213 471 euroa, seuraaville neljälle apurahan saajalle. Kaikki apurahat olivat säätiön apurahapolitiikan mukaisia, kunkin tutkijan palkkaan perustuvia rahoituksia, ja jokainen apuraha myönnettiin samoin perustein.

Ho Minh Thao:  FinPowderDesign of spray dried powders,  from Finnish wild berries to protect bioactive compounds for healthy and sustainable diet using wood-based celluloses and hemicelluloses, 52 900 euroa

Österberg Monika:  Smart assembly of wood polymers for high performance biocomposites,  51 591 euroa

Haapala Antti:  Biohajoavat selluloosatekstiili-komposiittimateriaalit, 54 280 euroa

Phiri Josphat:  New Generation of Low Environmental Impact Energy Storage Systems from Forest Products, 54 700 euroa

Hallitus päätti myös jatkaa vuonna 2020 myönnettyjen kolmen tutkimushankkeen rahoitusta:

Leino Reko: Metsäteollisuuden jätevirroista uusiin polyuretaaneihin – arvokemikaaleja ligniinin pilkkoutumistuotteista, 49 375 euroa

Lindberg Daniel: Vaahdotuspiirien yksityiskohtainen liuoskemia pohjoisissa olosuhteissa, 53 344 euroa

Roth Eva-Maria:  Comparing the impact of continuous cover forest management and rotation forest management on long-term soil carbon storage, 54 235 euroa

Hallitus päätti myös jatkaa vuonna 2019 myönnettyjen kolmen tutkimushankkeen rahoitusta:

Timo Fabritius: Skandiumin tuotantoprosessin modifiointi,  49.968 euroa

Tuula Jyske: Vihreää kemiaa ja lisäarvotuotteita, 50.000 euroa

Tuomo Sainio: Puhtaat REEt uusilla tekniikoilla, 48.470 euroa

Apurahojen yhteissumma 148.438 euroa

2.2. Sijoitustoiminta

2.2.1 Kiinteistöt

Helsingin Autotalo Oy:ssa vuoden aikana oli yksi 9 m2:n huone vuokraamatta. Kevään aikana Helsingin Autotalon 5. kerroksen omistuksesta tehtiin arvon määritys. Selvityksen laati Comreal Oy. SLTS:n omistuksen arvo arvioitiin 1 800 000 euroon.

2.2.2 Metsätilat

Maaningan ja Pielaveden metsätiloilla tehtiin puunkauppoja yhteisarvoltaan 126 226 euroa.
Metsätilojen kulut olivat 44 273 euroa.

2.2.3. Sijoitukset

Säätiön sijoitussunnitelma päivitettiin hallituksen 31.3.2020 kokouksessa.

Tammikuussa ostettiin Fortum Oyj:n osakkeita 150 000 euron arvosta ja Sandvik AB:n osakkeita 150 000 euron arvosta.

Helmikuussa ostettiin Fortum Oyj:n osakkeita 150 000 euron arvosta ja Wärtsilä oy:n osakkeita 150 000 euron arvosta. Mandatum Life vaihtoehtoiset sijoitukset mandaattiin tehtiin 500 000 euron private debt lisämerkintä. Aktia Nordic Micro Cab b osakerahastoon tehtiin 250 000 euron merkintä.

Huhtikuussa päätettiin koronapandemian takia lunastaa 1,1 miljoonaa euroa Bearing European Loan C rahastosta.

Kesäkuussa ostettiin Fortum Oyj:n osakkeita 200 000 euron arvosta.

Elokuussa lisättiin iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF:n omistusta 500 000 eurolla.

Joulukuussa Korkia -tonttirahastoon tehtiin 500 000 euron lisämerkintä.

Vuoden lopussa sijoitussalkun markkina-arvo oli 24,5 miljoonaa euroa. Salkun tuotto vuodelle 2020 oli hallinnollisten kulujen ja maksettujen apurahojen jälkeen noin 0,6 %.

2.2.4 Kiinnitykset

Kiinnityksiä ei ollut.

2.2.5 Toiminnan riskit

Säätiön metsätiloilla on metsävakuutukset, jotka kattavat palo- ja myrskyvahingot. Säätiön sijoitusomaisuus on riskin pienentämiseksi jaettu useisiin korko- ja osakerahastoihin. Sijoitustoiminnassa säätiö noudattaa hallituksen vahvistamaa sijoitussunnitelmaa, joka kuvaa sijoitustoimintaan liittyviä riskejä ja keinoja varautua niihin.

2.2.6 Tulos

Tilikauden tulos oli 483 520,60 euroa alijäämäinen (10 046 595,79 ylijämäinen edellisenä vuotena).

2.3 Muuta

Kesällä 2020 SLTS uudet kotisivut otettiin käyttöön. Ne löytyvät osoitteesta www.slts.fi. Lokakuussa säätiön tj. Roy Siljamäki, puheenjohtaja Pekka Nurmi, entinen pj. Kari Mielikäinen ja kasvitieteen professori Jouko Rikkinen vierailivat säätiön Pielaveden ja Maaningan metsätiloilla. Professori Rikkisen johdolla kartoitettiin Kettukallion tilalla noin 10,5 ha:n suuruinen potentiaalinen suojelukohde METSO -ohjelman kautta. Myöhemmin syksyllä Ely-keskukselta anottiin lupaa liittää alue METSO -ohjelmaan. Tätä kirjoitettaessa Ely -keskuksen vastausta ei ole vielä saatu.

3. TULEVA TOIMINTA

Uusi vuosi käynnistyy tilanteessa, jossa pandemia jyllää edelleen ja tartuntamäärät kasvavat voimakkaasti Atlantin molemmin puolin. Talouskasvu kärsii jälleen uusista sulkutoimista, mutta sijoitusmarkkinoilla epävarmuus on rokotteen ja tehtyjen elvytystoimien ansiosta pienempää.

Vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla varsinkin sijoitusomaisuuden osakepainoa tullaan edelleen kasvattamaan. Hallituksen aikaisemman päätöksen mukaisesti osakeriskiä ja muita riskipitoisia omaisuusluokkia tullaan asteittain lisäämään. Säätiölle optimaalinen pitkän aikavälin sijoitussalkun tavoiteallokaatio saavutetaneen vuoden 2021 syksyllä.

Maaningan ja Pielaveden metsätiloilla tehdään yhteisarvoltaan vain noin 40 000 euron harvennushakkuut. Parina edellisenä vuotena tiloilla on tehty metsänhoidollisista syistä normaalia suurempia päätehakkuita. Vuodeksi 2021 niitä ei ole suunnitteilla.

Säätiö jakaa ensimmäistä kertaa 10 000 euron arvoisen väitöskirjapalkinnon. Se myönnetään edellisen vuoden parhaalle säätiön tavoitteiden saavuttamista edistävälle väitöskirjalle. Palkinnon tuomaristona toimii säätiön työryhmä. Palkinto jaetaan normaalivuosina keväisin säätiön vuosipäivällisillä. Koronaepidemian takia jakaminen saattaa siirtyä syksyyn.

Säätiön uusitut kotisivut avattiin kesällä 2020. Vuonna 2021 keskitytään edelleen kotisivujen sisältöön ja niiden hakukoneoptimointiin. Vuonna 2021 tullaan viestinnässä paneutumaan blogikirjoituksiin ja tutkimushankkeiden esittelylyihin. Säätiölle luodaan mahdollisuus ottaa vastaan lahjoituksia